Zonne-energie

Een van de belangrijkste vragen die u moet stellen is; bestaan er grote verschillen in kwaliteit zonnepanelen tussen merken? Het antwoord is JA. Een belangrijke oorzaak ligt in de enorme prijsdruk in de markt. Fabrikanten met financiële problemen denken liever aan de korte termijn kasstroom dan aan de kwaliteit van de zonnepanelen die het over 10 of 15 jaar nog zou moeten hebben.

Hieronder staan een aantal bekendere fabrikanten van zonnepanelen  op een rijtje:

– Schueco (Duitsland)
– Amerisolar ( USA)
– Yingli (China)
– Suntech (China)
– ZCSolar (China)
– Sharp ( Japan)
– Sunpower (USA)
– JA Solar (China)
– Hanwa Solarone (China)
– JC Solar (China)
– Sanyo (Japan)
– ET Solar ( China)

Er zijn een hoop mensen die een zonnepaneel selecteren op het aantal Wattpiek (Wp) vermogen . De Wattpiek geeft aan wat het maximum vermogen is dat het zonnepaneel kan opwekken. Een zonnepaneel met een Wattpiek van 250 zal maximaal 0.85 X 250 =213 kWh per jaar kunnen opwekken. Let wel op dat zonnepanelen met een hogere Wattpiek duurder zijn  en dat het soms interessanter is om meer zonnepanelen aan te schaffen met een iets lagere Wattpiek, aangezien dat in verhouding minder euro per Wattpiek kost.

Zonnepalen bestaan uit in serie geschakelde zonnecellen. Het totale vermogen van een paneel is afhankelijk van het type (mono / poly), afmetingen en rendement per zonnecel. Dat rendement is de afgelopen jaren voortdurend toegenomen. Het vermogen van normale PV-panelen varieert momenteel tussen 200 en 300 Wattpiek (Wp) per paneel.

De efficiëntie van zonnepanelen en omvormers is de afgelopen jaren gestegen, terwijl de prijzen van zonnepanelen fors zijn gedaald. Ondanks de importheffing op Chinese zonnepanelen, zijn de prijzen voor panelen heel laag. Daarom levert het installeren van zonnepanelen (onder normale condities), ook zonder subsidie, een lagere elektriciteitsprijs op dan de prijs die u bij uw energieleverancier betaalt.

De terugverdientijd is afhankelijk van een reeks factoren. Als de oriëntatie t.o.v. Zuiden goed is en verliezen beperkt zijn (hellingshoek, schaduw) dan kan in combinatie met belastingvoordeel een terugverdientijd binnen 8 à 9 jaar bereikt worden. Ook voor installaties op platte daken ligt de terugverdientijd veelal binnen 10 jaar. Over de hele levensduur van de installatie (minimaal 25 jaar) kan het rendement oplopen tot meer dan 100 % overwaarde op de investering.

Laat u daarom goed informeren over welke zonnepaneel voor u het beste is.